V odkrivanju skrite (pozabljene) dediščine Goričkega

Časarov mlin

Časarov mlin

Letos smo imeli trden namen oditi drugam na zimovanje in ne več v Kančevce, kot smo bili zadnji dve leti. Kar hitro smo se uskladili glede datuma, vendar glede lokacije ni bilo lahko. Prvo smo se navdušili za Šmihel nad Mozirjem, vendar, ko smo izvedeli o zasedenosti te lokacije, je pa navdušenje kar malce padlo. Sicer je br. Primož še izvedel za drugo lokacijo, pa nekega interesa ni bilo, tako da sem na koncu prosil br. Primoža, da naj povpraša v Kančevce ali še imajo kakšno luknjo za nas. In kmalu je br. Stane sporočil, da nas bodo bratje kapucini v Kančevcih zelo veseli in da nam bodo ”zrihtali” ta boljše sobe. Malce smo še potelefonirali med seboj, si razdelili naloge in potrdili naše zimovanje br. Stanetu v Kančevce. Na koncu se je ponovno uresničil tisti stari izrek: Človek obrača, Bog obrne.

Letos smo imeli samo dvodnevno zimovanje, pa ne da se nam nebi ljubilo, ampak obveznosti br. Primoža in še nekaterih udeležencev nam to niso dovoljevale. Kljub temu, da je bilo krajše, smo preživeli dva prelepa dneva. V Kančevce smo prispeli v petek pozno popoldne, pravzaprav že zvečer, tako da smo večerjo uradno zamudili, pa so nam jo bratje kapucini kljub temu ”prišparali”. Kljub malce pozni uri in utrujenosti, saj smo vsi imeli v petek še vsak svoje obveznosti, smo se dobili v našem brlogu in se še malce družili. Večer je minil v sproščenem vzdušju ob igranju Kristjan ne jezi se (nekaj podobnega kot Človek ne jezi se), Spomin z zgodbami in osebnostmi iz svetega pisma in ob veselem pogovoru.

V soboto zjutraj smo se pridružili bratom kapucinom k hvalnicam s sveto mašo za jutranjo umiritev in priporočitev Bogu. Po zajtrku smo se ponovno dobili v brlogu, kjer nas je nagovoril br. Primož s katehezo o skavtskih krepostih. Velikokrat se skavti pogovarjamo med seboj o skavtskih in krščanskih vrednotah, predvsem kaj je prav in kaj ni. Da pa lahko vztrajamo v vrednotah, so nam potrebne kreposti. Le kako bi lahko vztrajali v neki vrednoti brez kreposti ali obratno. Krepost je vztrajnost v dobrem.

Nadaljevanje dopoldneva je minilo v odkrivanju skrite dediščine Goričkega. Najprej smo se zapeljali do Časarovega mlina. Mlin je kulturno – tehnični spomenik RS Slovenije. V sklopu muzeja je na ogled še etnološka zbirka orodja, ostanki oljarne in pisna dokumentacija o mlinu. Mlin je bil zgrajen leta 1930 in je deloval do leta 1968. Nato je dolga leta mlin propadal. Ko je zdajšnji lastnik odšel v pokoj, je resno začel z obnovo mlina, ki ga je žena dobila v dar ob poroki pred mnogimi leti. Mlin je lepo obnovljen z izrednim občutkom za tehnično dediščino, saj je gospod Zvone po poklicu inženir strojništva. Sicer mlin ni v prvotni funkciji, vendar je mogoč zagon mlina, kar naredijo predvsem pri ogledih osnovnošolskih ali srednješolskih skupin.
Nato smo se odpeljali do dvorca Matzenau v Prosenjakovce. Nekoč mogočen dvorec zgrajen v neoklasicističnem slogu je danes razvalina. Tudi park je le bleda senca nekoč prečudovitega parka, saj bolj spominja na gozd kot pa na park. Da je to park nas opozorijo informativne table poleg nekaj mogočnih dreves in nekaj propadajočih klopi.
V povratku v Kančevce smo se še ustavili pri romanski rotundi v vasici Selo. Cerkvica sv. Nikolaja stoji na dnu selanske doline. Je edinstvena opečna romanska rotunda v Sloveniji. Kljub preprostosti, je cerkev dragocena zaradi starosti in ostankov fresk v njeni notranjosti. Po povratku v dom smo se malce okrepčali s ”ta kratkim” in se še razvedrili ob igri spomina.
Da pa zimovanje ni potekalo čisto tako kot kompleten penzion v hotelu s tremi zvezdicami, smo malce služili in po kosilu pobrisali vso posodo ter pripravili jedilnico za večerjo tridesetih frančiškovih otrok, ki so ta vikend bivali v domu.

Po kosilu smo si v stari šoli v neposredni bližini doma duhovnosti, pod vodstvom br, Jurija ogledali nekaj posebnega. V tej zgradbi, ki jo počasi obnavljajo, korak za korakom nastaja muzej netopirjev. Poleg strehe in podstrešja so sedaj uredili še eno malce večjo sobo s stalno razstavo o netopirjih. Na podstrešju imajo nastavljene takoimenovane nočne kamere, da lahko spremljaš netopirje podnevi in ponoči. Čeprav so se kančevski netopirji čez zimo preselili v jame pri Hudi luknji pri Velenju, je kamera odkrila, da je eden netopir le ostal doma. Netopirji so zelo koristne živalce, ki so pomembne tudi pri opraševanju rastlin. Bojda bi naj netopirji oprašili celo do dve tretjini bananovcev.

Po tem ogledu je počasi napočil konec našega zimovanja. V krogu smo na kratko naredili refleksijo. Pridružil se nam je še br. Stane, ki je bil zelo vesel, da smo bili gosti v Domu duhovnosti v Kančevcih. Br. Primož, Božena in Majda, ki so jih klicale njihove obveznosti, so se odpeljali domov. Zinka, Mojca in jaz pa smo se odpeljali do Dobrovnika, in si v Oazi orhidej ogledali njihov tropski vrt ter si še kupili kakšno orhidejo za domov.

Več si oglejte na povezavi:

Zimovanje 2020

 

Skavtski dogodki naše bratovščine in ZBOKSS-a , katerih smo se udeležili v letu 2019

ZBOKSS duhovne vaje v Kančevcih
V letu 2019 so potekale duhovne vaje v Kančevcih malce kasneje kot običajno in sicer od 1. do 3. marca. Zaradi pustnega časa (pustna sobota) je bila nekolika manjša zasedba, vendar vzdušje ni bilo prav nič slabše. Na koncu smo si bili enotni, da je bilo zaradi tega delo po skupinah še bolj zanimivo in pestro, v soboto zvečer pa so nas obiskale še maškare. Tema teh duhovnih vaj so bili mladi, saj skavti moramo v srcu ohranjati mladostni duh, pa tudi s staranjem moramo ohranjati stik z mladimi in pozitiven odnos do njih.
Več si oglejte na povezavi:
Duhovne vaje v Kančevcih 2019

Zimovanje v Kančevcih
Od 22. do 24. marca je naša bratovščina zimovala v Kančevcih. Glede na koledar in pa vreme lahko rečem da smo pomladovali. Lepo, toplo sončno vreme je bilo kot nalašč, da smo v sobotnem dopoldnevu poromali po Marijini poti, katere postaje so naredili in postavili odrasli skavti na taboru ZBOKSS leta 2018 v gozdu poleg duhovnega doma v Kančevcih. Popoldne smo se odpeljali do bližnjih Križevcev, kjer smo si ogledali evangeličansko cerkev. Ogledat smo si tudi šli naravno znamenitost starodavni kostanj. Zraven stoji tudi stara domačija, ki je pozornost zbudila predvsem pri Boženi. Na žalost smo tudi ugotovili, ker stara hiša z gospodarskim poslopjem ne služi več svojemu namenu (zraven stoji nova hiša), da nezadržno propada in s tem počasi izginja tradicionalna podoba podeželja. Večer smo izkoristili za družabne igre in duhovnost.
V nedeljo smo se pridružili k redni nedeljski maši in Bogu na lep način zaključili naše zimovanje.
Več si oglejte na povezavi:
Zimovanje 2019

Skavtski izlet z Divjimi risi v Gornji Grad
V letu 2019 smo skupaj z Divjimi risi šli tudi na izlet. Tokrat smo se odpravili v Zgornjo Savinjsko dolino, natančneje v Gornji Grad in Mozirje. V Gornjem Gradu v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata smo se udeležili sv. maše, nato pa nam je prijazen župnik g. Ivan Šumljak še razkazal prečudovito cerkev. Še posebej je zanimiva kapela Božjega groba. V kapeli so na levi in desni strani kot nekakšne lesene kulise s prekrasno poslikavo stebrišč in motivov iz križevega pota, da lažje obujamo Jezusovo trpljenje na poti do Božjega groba. V Mozirju smo se ustavili v Mozirskem gaju. V Ribiškem domu smo si privoščili kavo ali kakšno drugo osvežilno pijačo, potem smo se še ohladili v senci prekrasnega Mozirskega gaja. Izlet smo zaključili s kosilom v bližnjem gostišču.

Skavtska akademija – DAN VEŠČIN
Sodelavci skavtske akademije so v letu 2019 organizirali Dan veščin v naši župniji. Ker je pri organizaciji tega dogodka zaželeno, da skavti prineso s seboj čim več potrebnega materiala in da tudi delajo, sami vse skupaj skuhajo in na koncu pojejo, naša bratovščina z samo organizacijo ni bila praktično skoraj nič obremenjena. Malce smo edino pomagali pri postavitvi skritih točk za orientacijskih pohod ali pa za kakšno drugo malenkost. Zato smo se lahko osredotočili na samo delo v skupini, kateri smo pripadali. V skupinah smo utrjevali znanje iz kuhe in peke na žaru, peki kruha, prve pomoči, izdelavi ognjev, orientacije, postavljanju skavtskih objektov. Skratka, bilo je poučno in zabavno.
Več si oglejte na povezavi:
Dan veščin 2019

GOSPOD JE MOJ PASTIR – ZBOKSS romanje 2019

Ker smo že tolikokrat poromali, z besedami že težko opišem doživeto in občutke. Zato naj raje spregovorijo kar fotografije, ki si jih lahko ogledate na naslednji povezavi:

ZBOKSS romanje v Assisi 2019

Skavtski začetek leta 2019
ZBOKSS začetek skavtskega leta za leto 2019 je organizirala bratovščina iz Kranja. Prizorišče srečanja je bilo na travniku zraven gozda v Nemiljah. Srečanje smo pričeli s skavtsko sv. mašo, ki jo je daroval br. Primož. Nato smo se porazdelili v skupine in začele so se skavtske igre. Pomerili smo se v naslednjih spretnostih: Pajkovi mreži (merjenje s kompasov), v znanju Prešernovih verzov, izdelavi frače, v poznavanju žit in zelišč, žogice nogice (prenos namiznoteniških žogic po žlebovih iz točke A do točke B), tri v vrsto in roverček. Po slastni enolončnici skuhani v kotličku nad živim ognjem, so tisti, ki so še imeli čas, odšli na pohod do bližnje razgledne cerkve na Jamniku.
Več si oglejte na povezavi:
Skavtski začetek leta 2019-2020

Prinos LMB 2019 na CVD Golovec
Že tradicionalno na zadnjo adventno sredo prinašamo lučko miru iz Betlehema na CVD Golovec. Geslo LMB 2019 je bilo NE BOJ SE GORETI. Poslanica je govorila o luči , ki jo ponudimo drugim, vendar se bojimo, ker bi premalo gorelo, da ne bo dovolj dobro za vse, da nas bo to ustavilo. A ko v svetlobi plamena pogledaš sočloveka, vidiš, da je tvoj brat in ne nasprotnik, tvoja sestra in ne sovražnica. Prav zato je vredno goreti, saj samo z lučjo lahko preženeš temo in samo z ljubeznijo lahko prižgeš mir. In prav to smo z lučko miru hoteli prinesti in pokazati, da so nam Divji risi in ostali stanovalci s CVD Golovca prijatelji.

AA – LMB 2019: ZDRUŽENI ZA MIR
Tokratna izmenjava lučke miru med odraslimi skavti Avstrije, Italije in Slovenije je potekala pri nas v Kopru. ZBOKSS je organizacijo te prireditve zaupal bratovščini Škofije. Zbrali smo se v frančiškanskem samostanu sv. Ane. Sv. mašo je v koprski stolnici ob somaševanju br. Primoža in stolnega župnika darovali škof g. Jurij Bizjak. Tu smo vsi udeleženci zadihali kot eden, resnično smo bili vsi trije narodi združeni za mir. Niti dež, niti burja nista preprečila, da razdeljeni po skupinah ne bi šli v lov za zakladom po mestu. V mestu smo poiskali dele latern za lučke miru, ki smo jih po povratku v samostan tudi sestavili. Za kosilo smo poskusili izvrstno istrsko mineštro bobiče. Kot običajno, je tudi tokrat čas prehitro minil. Sledil je zaključni kvadrat v katerem so nas izbrani predstavniki vseh treh skavtskih organizacij nagovorili in zaželeli blagoslovljene praznike ter srečno novo leto, med seboj pa si izmenjali simbolična darila.
Več si oglejte na povezavi:
AA – LMB 2019

Predstavili smo se v Celjski mestni kjižnici

V ponedeljek 15. februarja se je naša bratovščina Celjskih zverinic v okviru projekta pomoči osebam z dodatnimi in posebnimi potrebami ter njihovega vključevanja v skavtstvo predstavila širši javnosti. Skupaj z našo skupino odraslih skavtov s CVD Golovca – Divjimi risi smo predstavitev izvedli v kletni etaži oddelka glasba in film v celjski mestni knjižnici.

Predstavitev v knjižnici

Predstavitev v knjižnici

Že predlani smo imeli prvo predstavitev, ki je predvsem kronološko predstavila naš projekt skozi celotno obdobje našega sodelovanja z zavodom CVD Golovec. Letos smo predstavitev zastavili malce drugače, saj smo v sodelovanju z Divjimi risi in skavti stega Celje 1 – Knežjega stega izvedli pravcato skavtsko srečanje. Na naše povabilo so se udeležili predstavitve še: odrasli skavti bratovščine Celja 2 – Danijelovih sov, župljani župnije sv. Cecilije, prijatelji, znanci, direktorica in zaposleni zavoda CVD Golovec ter predstavniki lokalnih medijev obveščanja. Zbralo se nas je čez trideset ljudi.

Po uvodnem pozdravu in kratki predstavitvi namena in ciljev projekta naše bratovščine, smo pričeli s ”praktičnim” prikazom skavtskega srečanja. Za pristnejše skavtsko vzdušje smo najprej zapeli skavtsko pesem ”Naj skavtski duh kraljuje sredi srca…”, nato pa nadaljevali s pesmijo ”Abraham ‘ma sedem sinov…” in se krasno zabavali. Osvežili smo tudi ”Kranjskega Janeza”, ki je šel v planine in tam srečeval in pozdravljal vse od Micike do koze in krave.

Majda, vodja naše bratovščine, je predstavila držo skavta in simbole skavtstva. Ena pomembnejših zunanjih prepoznavnih znakov skavtsva sta oranžni skavtski kroj in skavtska rutica. Rutica v katoliškem skavtstvu predstavlja lokalno pripadnost, saj ima vsak steg oziroma bratovščina svojo rutico. Divji risi in ostali gostje so tako lahko spoznali razlike v rutkah naše in sosednje bratovščine. Predstavila je še tudi zastavi Združenja odraslih skavtinj in skavtov Slovenije (ZBOKSS) in naše bratovščine.

Skavta stega Celje 1 Ciril in Roman sta za nas imela tudi pravo skavtsko šolo. Najprej sta prikazala postavitev drv za taborni ogenj. Postavila sta jih v pagodo. Nato sta se v postavitvi pagode preizkusila še divja risa Branko in Miran in ga tudi lepo postavila. Prav vsi udeleženci smo se preizkusili še v vezanju različnih vozlov. S tem sta na najboljši možen način demonstrirala skavtsko metodo dela skozi učenje.

Ker se je približeval 22. februar – dan spomina na ustanovitelja skavtstva Roberta Baden – Powella (Bi -Pi), sem še na kratko predstavil njegovo bogato in zanimivo življenje.

Po dobri urici naše predstavitve smo se ob skromni pogostitvi še malce zadržali v prijetni družbi.

Slike si lahko ogledate s klikom na fotogalerijo.

Se samo zdi ali res gori?

Res živim mir, ki sem ga prejel? Se potrudim, ga ljudje okoli mene lahko zaznajo skozi moja dejanja? Ko res živim mir, je to vidno tudi navzven. Ne živim ga sam, ampak v družbi drugih. Preko dejanj ljubezni, ki nas povezujejo. Preko strpnosti, ki jo izražam. Preko pomoči, ki jo nudim. Preko nasmehov, ki jih podarim. Preko dobre volje, ki jo širim. Naš mir dejansko gori? Ali se samo zdi?

Lučke miru

Prav te besede letošnje poslanice so še posebej spodbudile naša srca, da smo v adventnem času tik pred Božičem ponovno obiskali naše skavtske prijatelje na zavodu CVD Golovec. Seveda nismo pozabili nesti s seboj lučke miru iz Betlehema, ki že 25 let sveti upanje miru in ljubezni po celem svetu.

Nas in seveda lučke so se stanovalci zavoda zelo razveselili. Imam občutek, če nas letos ne bi bilo, za njih ne bi bilo pravega Božiča in novega leta. Priznam, da bi tudi za mene in za našo bratovščino veljalo isto, če si ne bi vzeli vsaj nekaj časa za obisk naših Divjih risov. Takšni trenutki nas v življenju bogatijo in nas vse delajo srečnejše.

Kakor vsako leto je tudi letos bila prava veselica. Poleg že ustaljenih božičnih, skavtskih in drugih pesmi, smo zapeli še malce drugačnega Krajnskega Janeza, ki je šel v planine in na poti pozdravljal vse živo od ptičev do koz in neke Micike. V prijetnem veselem vdušju je naše srečanje še prehitro minilo.

Hvala vam dragi Divji risi za vaše iskrene in dobrosrčne nasmehe. Vesel Božič in veliko radostnih in srečnih trenutkov v letu 2016 vam želimo.

Blagoslovljen Božič in srečno 2016

božične jaslice

Naj Božični skrivnostni čas
vzradosti srce, obraz in
prinese Božji mir med Vas.

Zato naj bo Novo leto 2016
prepleteno z mostovi
sreče, zdravja, razumevanja in ljubezni.

ABRAHAMCI IMAJO TALENT

Letošnje zimovanje je bilo res nekaj posebnega, saj smo praznovali 5 x 50 – okrogle obletnice petih naših abrahamcev: Majde, Vojka, Tomija, Roberta in Marka.

Na predvečer valentinovega smo se zbrali v škofijskem domu Karitas v Vrbju pri Žalcu. Ta večer smo posvetili predvsem duhovni poglobitvi. Razmišljali smo o hvaležnosti, saj je srečanje z Abrahamom tudi priložnost, da se Gospodu zahvalimo za življenje ter za vse, kar nam je le-to prineslo.

??????????Soboto smo začeli z jutranjo sveto mašo, ki jo je daroval br. Marko, dopoldne  pa nadaljevali z razmišljanjem o prijateljstvu.   Za izhodišče smo vzeli misel Francisa Bacona ‘Ljudje, ki nimajo prijateljev, so ljudožerci lastnih src‘. Izmenjali smo prav lepe misli, jih zapisali na lističe in jih kasneje vložili v darilne škatlice, ki smo jih izdelali za vse skavtske prijatelje v bratovščini. Pripravljali pa smo tudi voščila za slavljence.

??????????Po kosilu smo se podali na izziv okrog ribnika Vrbje, na katerem so abrahamci morali opraviti različne preiskušnje (poznavanje skavtskih zakonov, 10 božjih zapovedi, skleci in počepi, risanje svojih skavtskih imen v sneg, kurjenje ognja v snegu,…), zraven pa iskati še posebne vrečke, v katerih so bili delčki naloge za večerno praznovanje. Vsak abrahamec je moral sestaviti svojo sliko, le-te pa so jo morali povezati v zgodbo ali pesem.

??????????Po večerji se nam je pridružilo veliko skavtskih prijateljev, ki jih že dolgo nismo videli na srečanjih in  začelo se je pravo praznovanje ‚Abrahamci imajo talent‘. Naši prijatelji so nam pripravili igrico o Rdeči kapici, v kateri je babico zamenjal dedek. Nato so pokazali, kako so izpolnili nalogo z izziva – sestavili so zelo zabavno pesmico. Sledil je prikaz  talentov vsakega slavljenca in na koncu so si vsi prislužili priznanje in medaljo. Seveda smo tudi vsem čestitali in zapeli priložnostno pesem. Bilo je veselo in zabavno skoraj do polnoči.

V nedeljskem jutru je sveto mašo daroval br. Marjan. Po obilnem zajtrku pa smo se poslovili, hvaležni za vse, kar smo lepega skupaj doživeli.

Tudi v letu 2014 LMB na CVD Golovcu

Že po tradicji smo tudi letos z lučko miru obiskali stanovalce in zaposlene v zavodu CVD Golovec. Letošnje geslo “Za tvoj dar mi je mar” je bilo za uporabnike zavoda še posebej zanjimivo, saj je vsakega nagovarjalo po svoje. Za nekatere je bilo že dovolj to, da smo jih obiskali, za druge jim je mar, ker so se med nami spletla prijateljstva, za druge jim je luč prinesla v njihovo hišo mir in vsaj kanček pravega božičnega vzdušja, spet nekateri so se najbolj razveselili skromnih daril, ki smo jih prinesli. Vsem nam je pa bilo skupno to, da smo preživeli prijetno urico v veselju, prepevanju in prijetnem pogovoru. Vse najboljše v novem letu naši dragi prijatelji na Golovcu!

predaja lučke

Predaja lučke

Več pa naj spregovorijo fotografije s klikom na fotogalerija na tej spletni strani.

Prinesli smo luč in podarili mir

DSC_7979_3310Za nami je Alpe Adria izmenjava Luči miru iz Betlehema, ki je bila v našem Celju v soboto, 20. decembra in katere soorganizator je bila v precejšnji meri tudi naša bratovščina. Poskrbeli smo za pogostitev (zajtrk) in kosilo, se dogovarjali s Slovensko vojsko, ki je s svojo odprtostjo, ustrežljivostjo in pripravljenostjo za sodelovanje presegla vsa pričakovanja ter skupaj z našim župnijskim zborom smo poskrbeli tudi za prepevanje pri sveti maši v stolnici Sv. Danijela. Odmevi udeležencev so pozitivni, s poročanjem so se odzvali tudi mediji, katere smo o dogodku obvestili. S svojim obiskom in prisotnostjo so nas počastili podžupan g.Zidanšek, celjski škof. dr. Lipovšek, vojaški kurat g.Plut, poveljnik celjske vojašnice…

Takole je dogodek opisala Ester.

DSC_7899_3230DAN ZA POLJUBIT
(AA LMB V CELJU, SOBOTA, 20.12.2014)

Zakaj tak naslov, bo kdo vprašal? Saj tudi meni pravzaprav ni popolnoma jasno zakaj, je pa ostal nekje
v moji podzavesti neki članek v nekem časopisu, ki je nosil naslov “Nedelja za poljubit…”.
In ko sem se danes pripravljala napisati prosti spis (tako ga je poimenovala Dita) o sobotnem
dogajanju v Celju, se mi je zapisal gornji naslov. In bil mi je všeč in sem ga pustila…
Ko smo se v poznem jutru peljali proti Celju, nas sedem v Polževem avtu, je bilo veselo. Dan brez oblačka,
nebo modro od obzorja do obzorja in v zraku vonj po praznikih. V krojih, veseli, da smo se končno spet
enkrat dobili skupaj v taki zasedbi in z nami še Lucija, ki je rojstni dan pri prijateljici zamenjala za skavtsko
praznovanje.Našli smo vojašnico, se na parkirišču pozdravili s prvimi prijatelji in iz prtljažnika Meinhardovega
avtomobila dobili tri velikanske vreče zamaškov za našo slovensko zbiralno akcijo – z obljubo, da bodo zbirali še naprej…
Hvala, prijatelji! Drobna dejanja, vredna velike zahvale.
V veliki vojaški telovadnici je bilo kot v mravljišču, tam nekje ob strani kava in čaj, na mizah pa narezki in polno peciva.
Domačega. Dobrega. Prazničnega. Na drugi strani stojnica z izredno lepimi izdelki varovancev iz Celje. Cela četica
varovancev nas je čakala na klopi in drug drugega smo se razveselili. Z objemi. Danes so bili oni naši
in mi njihovi. Za cel dan. Skavtsko dobro delo, narejeno z velikim veseljem.
DSC03702Na velikem vojaškem travniku smo naredili krog. Velik krog skavtov ALPE ADRIA, skavtov  štirih narodov, ki so prišli
v Celje, da bi si izmenjali Luč miru iz Betlehema, se videli, se objeli in poljubili in si zaželeli mir za praznične dni in za
vse dni prihodnjega leta. Mir v srcu, mir v družini, mir na delovnem mestu, mir povsod. Povsod in v vsakem trenutku.
Bila sem vesela, ja, vesela, pa tudi zelo ponosna, da akcija, ki smo jo pred 13 leti začeli pod Svetimi Višarjami v mali cerkvici
traja in se ponavlja vsako leto. Takrat je poslanica nosila ime DAR SOSEDU, letos nosi ime ZA TVOJ DAR MI JE……MAR.
Takrat nas je bilo 30, v soboto po štetju organizatorjev 276. Dar. Luč. Mir. Tri zelo pomembne besede!Po pozdravih in nagovorih v štirih jezikih  – hvala Bogu, da se je ohranilo tudi to, da se trudimo govoriti v vseh štirih
AA jezikih – smo se razdelili v skupine za ogled knežjega mesta Celja. Naša RUMENA SKUPINA je pogumno krenila na pot.
Sara in Lucija sta nas varno in skrbno vodili. Nismo obiskali vseh točk, smo pa pravočasno prišli do cerkve sv. Danijela,
kjer je bilo slovesna sv. maša. Maša, petje na koru (bravo skavtski in drugi pevci !), nagovori, prošnje… Vse je potekalo lepo
in ob Luči miru iz Betlehema smo prižgali tudi naše svečke v krasnih oljenkah (Ivi, tudi tebi hvala!).
DSC_7960_3291Danes je dan, ki ga dal je Gospod…, Questo e di’, che Signore ci da…, Ovo je dan, što ga stvorio Bog…, Dies ist der
Tag, den der Herr hat gemacht…, je odmevalo po cerkvi. S to pesmijo smo začeli pri prvi izmenjavi in jo pojemo na
vsakem AA srečanju. In Marina mi je po maši rekla: “Vedno, ko slišim “Danes je dan…”, se spomnim na Ester!”.
Lepo. Napev, ko pojemo vsako vrstico v drugem jeziku, mi je še posebej všeč.  Preprosta pesmica, vendar pomembna.
Ja, bil je točno tak dan. Dan, ki ga je naredil Gospod.Vojaški golaž je bil za 10+, druženje po kosilu prav tako. In prišel je čas slovesa, saj je na zemljo počasi padal mrak.
Naše golovške prijatelje smo pospremili na Golovec. Domov. Upam, da so ponoči sanjali o Luči. In miru. Jaz sem.
O Luči in miru.
V zgodnjem večeru smo se vračali proti Ljubljani. Za nami je bil lep dan. Dan, ki bi ga človek kar prižel k prsim in ga ne bi pustil od sebe.
Dan, ki je bil vreden, da ga za vedno zakleneš v kamrico srca. Dan za poljubit….
Ester

 

 

Prinašam luč, podarjam mir

ovojnica1 stranDanes je na svetu preveč teme, zla, sovraštva, krivic, nasilja. Na svetu ni miru. Posvetimo v to temo okrog nas in v nas z lučjo vere, dobrote, pravičnosti, upanja, ljubezni.

Jezus Kristus, ki se je rodil v Betlehemu, je prišel na svet, da nam prinese luč, da tudi mi postanemo luč. Ogenj ljubezni naj razsvetli in ogreje vsa naša srca.

 Mir je le v čistem, svetlem srcu, v srcu, ki ljubi. Miru ne moremo kupiti. Lahko ga sprejmemo, lahko ga podarimo. Mir je dar Luči.

Dragi skavti, dragi sosedje, bodimo resnično bratje in sestre med seboj. Prinašajmo luč veselja, sprejetosti, dobrote. Podarimo in sprejmimo mir. Odgovorni smo zanj. Ohranili ga bomo le, če ga bomo širili.

To je besedilo poslanice letošnje Alpe Adria izmenjave Luči miru iz Betlehema. Srečanje slovenskih, italijanskih, hrvaških in avstrijskih odraslih skavtov je letos pri nas v Celju v soboto, 20. decembra. Bodimo tudi mi luč drug drugemu in podarjajmo Njegov dar – dar Jezusa Kristusa dalje v duhu te poslanice in še vse slovenske ‘Za Tvoj dar mi je ___ mar.’  Koliko?

Več o AA izmenjavi Luči miru iz Betlehema pa na tejle povezavi

http://aalmb2014.skavt.net/vpisi-naslov-strani12041

Predstavitev našega sodelovanja z Divjimi risi v Osrednji knjižnici Celje

Naše društvo (bratovščina) ima v svojem programu razen rednih skavtskih dejavnosti in prizadevanja za ohranitev čistega okolja in širjenja ekološke zavesti med ljudmi, tudi sodelovanje z osebami z dodatnimi potrebami. Že več kot deset let sodelujemo s Centrom za varstvo in delo Golovec. Druženje z uporabniki centra bogati skavte in uporabnike in skupaj smo preživeli veliko lepega.  Pentacon

Za financiranje vsebinske obogatitve tega sodelovanja se že več let prijavljamo na razpise MO Celje s projektom POMOČ OSEBAM S DODATNIMI POTREBAMI IN NJIHOVO VKLJUČEVANJE V PROGRAME DRUŠTVA. V ponedeljek, 17.novembra 2014 smo to sodelovanje predstavili  širši celjski javnosti  s power-point projekcijo v Osrednji knjižnici Celje. Tule si jo lahko ogledate

predstavitev projekta dokssc 2014