Predstavili smo se v Celjski mestni kjižnici

V ponedeljek 15. februarja se je naša bratovščina Celjskih zverinic v okviru projekta pomoči osebam z dodatnimi in posebnimi potrebami ter njihovega vključevanja v skavtstvo predstavila širši javnosti. Skupaj z našo skupino odraslih skavtov s CVD Golovca – Divjimi risi smo predstavitev izvedli v kletni etaži oddelka glasba in film v celjski mestni knjižnici.

Predstavitev v knjižnici

Predstavitev v knjižnici

Že predlani smo imeli prvo predstavitev, ki je predvsem kronološko predstavila naš projekt skozi celotno obdobje našega sodelovanja z zavodom CVD Golovec. Letos smo predstavitev zastavili malce drugače, saj smo v sodelovanju z Divjimi risi in skavti stega Celje 1 – Knežjega stega izvedli pravcato skavtsko srečanje. Na naše povabilo so se udeležili predstavitve še: odrasli skavti bratovščine Celja 2 – Danijelovih sov, župljani župnije sv. Cecilije, prijatelji, znanci, direktorica in zaposleni zavoda CVD Golovec ter predstavniki lokalnih medijev obveščanja. Zbralo se nas je čez trideset ljudi.

Po uvodnem pozdravu in kratki predstavitvi namena in ciljev projekta naše bratovščine, smo pričeli s ”praktičnim” prikazom skavtskega srečanja. Za pristnejše skavtsko vzdušje smo najprej zapeli skavtsko pesem ”Naj skavtski duh kraljuje sredi srca…”, nato pa nadaljevali s pesmijo ”Abraham ‘ma sedem sinov…” in se krasno zabavali. Osvežili smo tudi ”Kranjskega Janeza”, ki je šel v planine in tam srečeval in pozdravljal vse od Micike do koze in krave.

Majda, vodja naše bratovščine, je predstavila držo skavta in simbole skavtstva. Ena pomembnejših zunanjih prepoznavnih znakov skavtsva sta oranžni skavtski kroj in skavtska rutica. Rutica v katoliškem skavtstvu predstavlja lokalno pripadnost, saj ima vsak steg oziroma bratovščina svojo rutico. Divji risi in ostali gostje so tako lahko spoznali razlike v rutkah naše in sosednje bratovščine. Predstavila je še tudi zastavi Združenja odraslih skavtinj in skavtov Slovenije (ZBOKSS) in naše bratovščine.

Skavta stega Celje 1 Ciril in Roman sta za nas imela tudi pravo skavtsko šolo. Najprej sta prikazala postavitev drv za taborni ogenj. Postavila sta jih v pagodo. Nato sta se v postavitvi pagode preizkusila še divja risa Branko in Miran in ga tudi lepo postavila. Prav vsi udeleženci smo se preizkusili še v vezanju različnih vozlov. S tem sta na najboljši možen način demonstrirala skavtsko metodo dela skozi učenje.

Ker se je približeval 22. februar – dan spomina na ustanovitelja skavtstva Roberta Baden – Powella (Bi -Pi), sem še na kratko predstavil njegovo bogato in zanimivo življenje.

Po dobri urici naše predstavitve smo se ob skromni pogostitvi še malce zadržali v prijetni družbi.

Slike si lahko ogledate s klikom na fotogalerijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja