Skavtski dogodki naše bratovščine in ZBOKSS-a , katerih smo se udeležili v letu 2019

ZBOKSS duhovne vaje v Kančevcih
V letu 2019 so potekale duhovne vaje v Kančevcih malce kasneje kot običajno in sicer od 1. do 3. marca. Zaradi pustnega časa (pustna sobota) je bila nekolika manjša zasedba, vendar vzdušje ni bilo prav nič slabše. Na koncu smo si bili enotni, da je bilo zaradi tega delo po skupinah še bolj zanimivo in pestro, v soboto zvečer pa so nas obiskale še maškare. Tema teh duhovnih vaj so bili mladi, saj skavti moramo v srcu ohranjati mladostni duh, pa tudi s staranjem moramo ohranjati stik z mladimi in pozitiven odnos do njih.
Več si oglejte na povezavi:
Duhovne vaje v Kančevcih 2019

Zimovanje v Kančevcih
Od 22. do 24. marca je naša bratovščina zimovala v Kančevcih. Glede na koledar in pa vreme lahko rečem da smo pomladovali. Lepo, toplo sončno vreme je bilo kot nalašč, da smo v sobotnem dopoldnevu poromali po Marijini poti, katere postaje so naredili in postavili odrasli skavti na taboru ZBOKSS leta 2018 v gozdu poleg duhovnega doma v Kančevcih. Popoldne smo se odpeljali do bližnjih Križevcev, kjer smo si ogledali evangeličansko cerkev. Ogledat smo si tudi šli naravno znamenitost starodavni kostanj. Zraven stoji tudi stara domačija, ki je pozornost zbudila predvsem pri Boženi. Na žalost smo tudi ugotovili, ker stara hiša z gospodarskim poslopjem ne služi več svojemu namenu (zraven stoji nova hiša), da nezadržno propada in s tem počasi izginja tradicionalna podoba podeželja. Večer smo izkoristili za družabne igre in duhovnost.
V nedeljo smo se pridružili k redni nedeljski maši in Bogu na lep način zaključili naše zimovanje.
Več si oglejte na povezavi:
Zimovanje 2019

Skavtski izlet z Divjimi risi v Gornji Grad
V letu 2019 smo skupaj z Divjimi risi šli tudi na izlet. Tokrat smo se odpravili v Zgornjo Savinjsko dolino, natančneje v Gornji Grad in Mozirje. V Gornjem Gradu v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata smo se udeležili sv. maše, nato pa nam je prijazen župnik g. Ivan Šumljak še razkazal prečudovito cerkev. Še posebej je zanimiva kapela Božjega groba. V kapeli so na levi in desni strani kot nekakšne lesene kulise s prekrasno poslikavo stebrišč in motivov iz križevega pota, da lažje obujamo Jezusovo trpljenje na poti do Božjega groba. V Mozirju smo se ustavili v Mozirskem gaju. V Ribiškem domu smo si privoščili kavo ali kakšno drugo osvežilno pijačo, potem smo se še ohladili v senci prekrasnega Mozirskega gaja. Izlet smo zaključili s kosilom v bližnjem gostišču.

Skavtska akademija – DAN VEŠČIN
Sodelavci skavtske akademije so v letu 2019 organizirali Dan veščin v naši župniji. Ker je pri organizaciji tega dogodka zaželeno, da skavti prineso s seboj čim več potrebnega materiala in da tudi delajo, sami vse skupaj skuhajo in na koncu pojejo, naša bratovščina z samo organizacijo ni bila praktično skoraj nič obremenjena. Malce smo edino pomagali pri postavitvi skritih točk za orientacijskih pohod ali pa za kakšno drugo malenkost. Zato smo se lahko osredotočili na samo delo v skupini, kateri smo pripadali. V skupinah smo utrjevali znanje iz kuhe in peke na žaru, peki kruha, prve pomoči, izdelavi ognjev, orientacije, postavljanju skavtskih objektov. Skratka, bilo je poučno in zabavno.
Več si oglejte na povezavi:
Dan veščin 2019

GOSPOD JE MOJ PASTIR – ZBOKSS romanje 2019

Ker smo že tolikokrat poromali, z besedami že težko opišem doživeto in občutke. Zato naj raje spregovorijo kar fotografije, ki si jih lahko ogledate na naslednji povezavi:

ZBOKSS romanje v Assisi 2019

Skavtski začetek leta 2019
ZBOKSS začetek skavtskega leta za leto 2019 je organizirala bratovščina iz Kranja. Prizorišče srečanja je bilo na travniku zraven gozda v Nemiljah. Srečanje smo pričeli s skavtsko sv. mašo, ki jo je daroval br. Primož. Nato smo se porazdelili v skupine in začele so se skavtske igre. Pomerili smo se v naslednjih spretnostih: Pajkovi mreži (merjenje s kompasov), v znanju Prešernovih verzov, izdelavi frače, v poznavanju žit in zelišč, žogice nogice (prenos namiznoteniških žogic po žlebovih iz točke A do točke B), tri v vrsto in roverček. Po slastni enolončnici skuhani v kotličku nad živim ognjem, so tisti, ki so še imeli čas, odšli na pohod do bližnje razgledne cerkve na Jamniku.
Več si oglejte na povezavi:
Skavtski začetek leta 2019-2020

Prinos LMB 2019 na CVD Golovec
Že tradicionalno na zadnjo adventno sredo prinašamo lučko miru iz Betlehema na CVD Golovec. Geslo LMB 2019 je bilo NE BOJ SE GORETI. Poslanica je govorila o luči , ki jo ponudimo drugim, vendar se bojimo, ker bi premalo gorelo, da ne bo dovolj dobro za vse, da nas bo to ustavilo. A ko v svetlobi plamena pogledaš sočloveka, vidiš, da je tvoj brat in ne nasprotnik, tvoja sestra in ne sovražnica. Prav zato je vredno goreti, saj samo z lučjo lahko preženeš temo in samo z ljubeznijo lahko prižgeš mir. In prav to smo z lučko miru hoteli prinesti in pokazati, da so nam Divji risi in ostali stanovalci s CVD Golovca prijatelji.

AA – LMB 2019: ZDRUŽENI ZA MIR
Tokratna izmenjava lučke miru med odraslimi skavti Avstrije, Italije in Slovenije je potekala pri nas v Kopru. ZBOKSS je organizacijo te prireditve zaupal bratovščini Škofije. Zbrali smo se v frančiškanskem samostanu sv. Ane. Sv. mašo je v koprski stolnici ob somaševanju br. Primoža in stolnega župnika darovali škof g. Jurij Bizjak. Tu smo vsi udeleženci zadihali kot eden, resnično smo bili vsi trije narodi združeni za mir. Niti dež, niti burja nista preprečila, da razdeljeni po skupinah ne bi šli v lov za zakladom po mestu. V mestu smo poiskali dele latern za lučke miru, ki smo jih po povratku v samostan tudi sestavili. Za kosilo smo poskusili izvrstno istrsko mineštro bobiče. Kot običajno, je tudi tokrat čas prehitro minil. Sledil je zaključni kvadrat v katerem so nas izbrani predstavniki vseh treh skavtskih organizacij nagovorili in zaželeli blagoslovljene praznike ter srečno novo leto, med seboj pa si izmenjali simbolična darila.
Več si oglejte na povezavi:
AA – LMB 2019

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja