Pri Ptujskih picekih

Ptuj

Ptujski grad

Na četrto soboto v mesecu septembru 2012 smo bili odrasli skavti iz vse Slovenije povabljeni na Ptuj na skavtski začetek leta. Bratovščina Ptuj se je izkazala z domiselno pripravljenim in odlično izvedenim srečanjem in nam ob njihovi bližajoči se 10 letnici dokazala, da so iz picekov že zrasli skoraj v ”kuere”. Iz naše bratovščine smo se udeležili Božena, Zinka, Stana, Sandi, Mojca in Darko.

 Zbrali smo se pred njihovo domačo cerkvijo sv. Ožbolta, kjer so nas za dobrodošlico pričakali s pravo kmečko pojedino: narezki, z dvema vrstama zaseke, lukom, pecivom in jutranjo kavico. Med pecivom so še posebej izstopali piškoti v obliki picekov.

Ogled Ptuja

Po uvodnem pozdravu v krogu na trati za cerkvijo, smo se porazdelili v pet skupin, ki so se najprej odpravile na ogled vsake svoje mestne znamenitosti. Naša skupina si je odpravila na Ptujski grad, kjer smo si ogledali stalno razstavo pustnih mask s področja Dravskega polja, Haloz in Slovenskih goric.

Nato smo se skozi stranska vrata spustili po poti v mesto na ogled ostalih mestnih znamenitosti. V sprehodu po mestnih ulicah smo si ogledovali nekdanji dominikanski samostan, sončni park, Mali grad, v katerem se nahaja knjižnica Ivana Potrča. Za kratko smo se tudi ustavili ob Dravi pri novem pešmostu, ki stoji na mestu, kjer je že v srednjem veku stal leseni most. Na poti proti strogemu centru mesta smo se ob obali ustavili še pri polkrožnem stolpu (Miheličeva galerija) nato pa pot nadaljevali do Minoritskega samostana. Tam smo si ogledali cerkev sv. Petra in Pavla. Proti koncu 2. svetovne vojne porušena cerkev, ki je bila ponovno obnovljena pred nekaj leti, je zanimiva, ker ima navzven ponovno prvotni videz, v njeni notranjosti pa se prepletata dva sloga: v sprednjem starem delu ladje srednjeveški slog, v zadnjem novem delu pa današnji moderen slog.

Pokukali smo tudi na trg pred mestno hišo in se predali vzdušju ob svetovnem dnevu turizma na Ptuju. Po stojnicah smo pokušali kulinarične dobrote okoliških kmetij in poskusili tudi imenitno pripravljena pražena jetra z ajdovo kašo. Na sosednjem Slovenskem trgu smo občudovali pročelja Starega rotovža, Ptujskega gledališča, Orfejev spomenik in Mestnega stolpa. Za mestnim stolpom se nahaja cerkev sv. Jurija. Vstopili smo v njo in občudovali njeno čudovito bogato in ohranjeno gotizirano notranjost. Pater nam je z veseljem razkazal tudi zakristijo, ki je ena najbolje ohranjenih v prvotni obliki na Slovenskem.

Skavtska sv. maša in razstava  

Sveto mašo smo imeli v cerkvici sv. Ožbolta. Posebnost te daritve je bila v odigranem evangeliju. Šele ko se je pojavil sejalec, nam je bilo jasno, zakaj so po tleh cerkve kamenje, trnje in zemlja. Od piceka do kure je bila tudi prekrasna prispodoba duhovne rasti skavta in kristjana v pridigi br. Milana Kvasa. Po maši smo se zadržali na diaprojekciji zgodovine BOKSS Ptuja in na koncu še čestitali br. Milanu za 40. rojstni dan.

Po kosilu smo si v župnišču ogledali razstavo o delovanju bratovščine Ptuj. Pozornost sta še posebej spodbudili velik zemljevid z oznakami krajev , kjer so do sedaj imeli svoje izhode, in plakat, na katerem je bila podrobno prikazana njihova skavtska metoda dela. Da je učinkovita, da dihajo eden z drugim, se je dobro čutilo tudi pri izvedbi tega srečanja.

Ker se nekatere skavte klicale še druge obveznosti, smo zaključni krog naredili malce prej, kot je bilo načrtovano. Skavtskim akademikom se je podelilo priznanja, objavilo se nekaj pomembnejših skavtskih obvestil in si z Angelčkom zaželeli nasvidenje. Pa še nismo šli takoj na razen. Ker je zadišalo po kavici, smo se še malce zadržali v prijetni družbi.

Kaj več si pa lahko pogledate s klikom na fotogalerije na tej spletni strani.

P.s.: Na koncu še popravek in opravičilo. Ker sem prvotno v prispevku napačno navedel metodo dela Ptujske bratovščine da ni skavtska, sem v popravku to popravil. Njihova metoda je skavtska. S tem hočem preprečiti nadaljnje zavajanje, ugibanje in napačne ocene njihove metode dela med bralstvom. Za neljubo napako in za vznemirjenje se opravičujem vsem prizadetim v bratovščini Ptuj.

Srčni krt

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja