Izvidniki

Četa rumene zvezde

 

Izvidniki in vodnice sestavljamo četo, ki deluje kot vojaški polk v malem.

Četa je skavtska veja, ki jo sestavljajo izvidniki in vodnice, stari do 11 in 15 let. V četi se skavti naučimo katera zvezda je severnica, kako poiskati pot v temi in zakuriti ogenj,  iz suhuh smrek si brez žebljev zgradimo razgledni stolp, med šotore pa postavimo jambor. Igramo se velike skavtske igre, iščemo zaklade, se odpravimo na potep, tekmujemo v orientaciji, si pečemo krompir in hrenovke, pojemo, pripravimo skavtsko mašo, se podamo na mokro pot preživetja in se zabavamo ob ognju. 

 

Celotna četa je razdeljena v manjše skupine, ki se imenujejo vodi. V vsakem vodu je od 3 do 8 skavtov istega spola. Vsak član voda ima svojo funkcijo in naloge, ki jih mora opravljati. Tako vsak vod potrebuje vodnika, sledijo še druge funkcije, kot so podvodnik, zastavonoša, kuhar, bolničar, duhovnež, zabavnež ….

 

 

Vodnik skrbi za ostale člane svojega voda. Udeležuje se vodniških sestankov, kjer mu voditelji posredujejo naloge in mu pomagajo pri pripravi programa srečanja voda. Na vodniški sestankih naj bi vodniki molili njihovo molitev , ki se glasi:

 ”Če mi bo breme pretežko, bom mislil na druge. Če bom oslabel, bodo oni odnehali. Če bom sedel, bodo, oni legli. Če bom dvomil, bodo oni obupali. Če bom kritiziral, bodo oni rušili. Če bom korakal na čelu, me bodo prehiteli. Če bom žrtvoval roko, bodo oni dali kožo. In če bom molil, bodo oni postali svetniki!”  
Kljub temu, da se ta lepa gesta ne izvaja v vsakem stegu, pa nam ta molitev več kot lepo predstavi ”delovanje” v četi. Prikaže nam več kot realno vlogo vodnika v vodu.  

 

Vodnikova desna roka je podvodnik in ga v primeru odsotnosti tudi zamenja. Zastavonoša skrbi za zastavico voda, predvsem pa za to, da se zastavica znajde na vsakem srečanju. Znati pa mora tudi rokovati z njo ob posebnih priložnostih. Kuharja mislim da ni potrebno posebej prestavljati ampak je s svojo funkcijo, vsaj po mojem mnenju, kar najpomembnejši izvidnik na taborih in izhodih. 

 

Med letom se vodi srečujejo na tedenskih vodovih srečanjih. Vsi člani čete pa se skupaj zberejo na srečanjih čete ki potekajo po navadi enkrat mesečno. Srečanje običajno začnejo z molitvijo IV:

 

Gospod Jezus daj, da bo moja vest prema kot visoka smreka, ki se dviga proti nebu;

da bo moja velikodušnost kot studenec, ki vedno daje in se nikdar ne izčrpa;

da bo moja duša kristalno čista, kot potoki, ki jih rode brezmadežni snegovi;

da bo imela moja mladost po vseh gorskih stezah Tebe za prijatelja svoje neprestane poti navzgor; da bo križ ob poti kakor srečanje s prijateljem.

In tako bodi vedno! Amen.

 

Nekajkrat na leto se člani čete odpravijo na posebne večdnevne dogodke. Najpogostejša dogodka sta zimovanje in tabor. Zimovanje poteka en vikend v enem izmed zimskih mesecev, tabor pa poteka v začetku poletja in običajno traja okoli teden dni. Takrat si zgradijo tabor v naravi, postavijo šotore in si tudi sami kuhajo obroke.

 

Geslo izvidnikov in vodnic je: 

BODI PRIPRAVLJEN – VEDNO PRIPRAVLJEN!

Barva veje IV je zelena in predstavlja naravo. Zavetnik vseh IV pa je sv. Jurij, ki goduje 23. aprila. 

Do tukaj lahko preberete o izvidnikih in vodnicah na vsaki skavtski strani, ali še lažje, samo v strica Googla odtipkate ”izvidniki” pa boste vedeli vse o ”četnikih” J

Ampak nekaj posebnega pa je Četa rumene zvezde, četa Knežjega stega Celje 1, četa, ki si je našla svoj kotiček pod soncem v Knežjem mestu v Župniji Sv. Cecilije. Torej, naša četa šteje letos 11 izvidnikov in vodnic. Srečanja imamo ob petkih ob 18.30. To je le načeloma, saj imajo naši izvidniki tudi neformalna srečanja, kot je npr. kino, ali pa jo preprosto mahnemo na kakšen krajši pohod, če je le čas in vreme temu naklonjeno, in še in še bi se dalo naštevati. V takem primeru je srečanje prilagojeno. Ampak dovolj samopromocije, saj vemo, da se ”lastna hvala pod mizo val’a”.

Srečanja naše čete potekajo malo drugače kot v drugih stegih. Ker nas je manj, imamo letos vodova srečanja zgolj enkrat mesečno, na ostalih srečanjih pa se zbere vsa četa in so namenjena utrjevanju medsebojnih in prijateljskih vezi. 

Seveda pa gre kakšno besedo nameniti tudi super voditeljem, ki izvidnikom pripravijo nepozabna srečanja, da o taborih sploh ne govorimo J Četovodji sta letos Julija Gabrovšek in Tadej Dobrajc, njuna desna roka, ki nikoli ne manjka, pa je Gal Hostnik. Z nami je tudi duhovni asistent br. Marjan Gačnik.

 

Skratka, če bereš tole stran, si star med 11 in 15 let, te zanimajo akcija, zabava, nore pustolovščine, ure in ure iskanja prave poti iz neznanega v neznano ter si doma v okolici Celja, vabljen/a v Četo rumene zvezde, četo, kjer so zvezde doma J

Dodaj odgovor