Volčiči

Kdo smo volčiči in volkuljice?

Volčiči in volkuljice (VV) so najmlajša skavtska starostna skupina. Vanjo spadajo otroci stari od 8 do 10 let oziroma od tretjega do vključno petega razreda. VV prek igre spoznavajo osnove skavtskega življenje, hkrati pa s pomočjo volčjih zakonov in volčje obljube razvijajo čut in odgovornost do sočloveka, narave in svoje okolice. Rdeča nit srečanj je Knjiga o džungli (J. R. Kipling). To je zgodba, ki govori o odraščanju dečka Mavglija, ki se je pred hudobnim tigrom Širkanom v volčji brlog, kjer so ga prijazno sprejeli Oče volk, Mama Rakša in njuno krdelo. Mavgli je skupaj z volčiči iz krdela rasel in postal pogumen ter spreten mladenič. S pomočjo svojih džungelskih prijateljev je ugnal Širkana in s tem v džunglo zopet prinesel mir, nato pa se je kljub navezanosti na svojo džungelsko družino vrnil nazaj med ljudi, kjer je končno našel svoj notranji mir. Na njegovi poti so mu pomagali Akela (vodja krdela), Balu (sivi medved), Bagira (črni panter), Kača Kaja (skalni piton), Čil (škarnik) in drugi.

Vsak izmed voditeljev krdela tako prevzame ime enega od teh likov in zavzame njegovo držo (Akela skrbi za krdelo, Balu za duhovni razvoj, Bagira skrbi za igre, fizično aktivnost, Kaja za Ročne spretnosti…).

Volčiči in volkuljice sestavljajo krdelo, ki šteje največ 25 članov. Sestavljajo ga tako dečki kot tudi deklice. Krdelo se glede na program po potrebi lahko razdeli na manjše skupine, ki se imenujejo gruče. Te imajo svoje vodnike in podvodnike in so največkrat poimenovane po lastnostih, ki jih imajo lahko volkovi (npr. sivi, neustrašni, igrivi…).

Volčiči in volkuljice se srečujejo na srečanjih enkrat tedensko. Pozimi gredo na zimovanje, jeseni na jesenovanje, poleti pa na poletni tabor, ki je navadno še posebej domišljijsko obarvan. Tu se namreč krdelo skupaj s svojimi voditelji lahko prelevi npr. v gusarje, praljudi, vikinge, indijance…

Krdelo ima tudi svojo obljubo, dva zakona, svoje geslo in pozdrav ter svojo molitev. Ko so volčiči dovolj stari, napredujejo v naslednjo starostno skupino – k izvidnikom in vodnicam.

Džungelski liki

Celotno delo v veji VV je uokoljeno v Knjigo o džungli oziroma Mavglijeve zgodbe.V krdelu volčiča spremljajo najbolj znani džungelski liki – Akela, Kaja, Bagira in Balu, ki jih predstavljajo voditelji. Seveda pa volčiči v džungli spoznajo še mnogo drugih bolj ali manj pomembnih likov, dobrih in slabih.

Akela
AKELA je sivi volk, vodnik sionijskega krdela in varuh džungelske postave. Postavo živi in jo brani ter ostale prebivalce džungle na vsakem koraku opominja nanjo. Je moder, izkušen in pogumen, zato je vodja krdela, kolikor dolgo je sposoben to funkcijo uspešno opravljati. Pri osebnem napredovanju volčičev skrbi za oblikovanje značaja in moralni razvoj otrok.
Mojstrske besede: Dober lov vsem, ki spoštujejo postavo džungle!
BALU 

je star, rjav medved. Je učitelj džungelske postave. Na skali posveta da dobro besedo za Mavglija in prevzame odgovornost, da ga bo učil. Ponosen je nanj in ga ima zelo rad. Pri osebnem napredovanju v krdelu skrbi za služenje bližnjemu in duhovnost.

Mojstrske besede: Velika je džungla in majhen mladič!

Balu
Bagira BAGIRA 

je črn močan panter, Mavglijev najboljši prijatelj in najboljši lovec v džungli. Je zvit in predrzen pa tudi prijazen. Z bikom Mavglija odkupi na skali posveta in ga kasneje nauči loviti. Pri osebnem napredovanju volčičev skrbi za telesni razvoj in fizično moč.

Mojstrske besede: Noge, ki ne delajo šuma; oči, ki vidijo v temi; ušesa, ki slišijo vetrove v njihovih brlogih in ostri beli zobje!

KAJA 

je devet metrov dolg skalni piton, rjave in rumene barve. Je zelo spretna in nevarna ter vedno lačna. Je Mavglijeva zvesta spremljevalka pri raznih dogodivščinah in mu pomaga v težavah. Pri osebnem napredovanju v krdelu spodbuja ročne spretnosti.

Mojstrske besede:Srce pogumno in vljuden jezik pot utirata skozi džunglo!

Kaca Kaja
Mama Raksa
ATA VOLK je oče volčje družine, ki sprejme Mavglija. Z ljubeznivostjo uči Mavglija prvih korakov po stezah džungle. Lik v zgodbi nima vidnejše vloge, kljub temu pa se lahko v primeru večjega števila voditeljev uporablja kot ime starega volka.
MAMA RAKŠA je mati volkulja, imenovana tudi Demon, ki prva prevzame zaščito nad Mavglijem. V zgodbi ni veliko prisotna, kljub temu pa se pogosto uporablja kot ena izmed starih volkov. Njen lik zaznamujejo strast, trdnost in bratski duh, v krdelu pa ima običajno zelo materinsko vlogo.
Ko je Mavgli odraščal, je veliko časa preživel tudi s svojimi volčjimi brati. Med vsemi ima v zgodbi najpomembnejše mesto Sivi Brat.
Mojstrske besede: Ene sva krvi, jaz in ti!
HATI je slon, čuvaj postave in miru, gospodar džungle ter pravičen sodnik. V krdelu ga ponavadi predstavlja stegovodja. Hati
sirkan ŠIRKAN je šepavi tiger, ki hoče Mavglija ubiti. Krši džungelsko postavo in je sovražnik svobodnega ljudstva. Mavgliga ubije in njegovo kožo prinese na skalo posveta. Je negativen lik, ki ga skuša krdelo premagati in ubiti.
BANDARLOG je opičje ljudstvo brez postave. Norčujejo se iz ostalih prebivalcev džungle, ti pa se jim izognejo, če je to le mogoče. Banderlog1

Poleg naštetih pa so Mavgliju družbo delali tudi mnogi drugi:
škarnik Čil, ki je skrbel, da so se novice po džungli širile dovolj hitro,
želva U,
ježek Iki,
Vontola …

Za podrobnosti o teh in vseh ostalih džungelskih prebivalcih pa ti ne preostane drugega, kot da v roke vzameš Mavglijeve zgodbe in jh prebereš po dolgem in počez!

Dodaj odgovor